Combaterea anxietății sau fricii de stomatolog

Între anxietatea si frica de medicul stomatolog există câteva diferențe clare, cum ar fi: anxietatea este reacția emoțională și fizică la o experiență pe care individul o anticipează ca fiind primejdioasă; ea poate deveni cronică. Frica este o reacție emoțională, de scurtă durată la o primejdie reală.

În general se promovează imaginea pacientului care are frică de stomatolog, deși ar fi necesar să se promoveze combaterea anxietății sau fricii de stomatolog.

Circumstanțele apariției anxietății față de stomatologie

Cauza fricii de stomatolog este multifactorială. Majoritatea persoanelor o dezvoltă în copilărie pentru că părinții lor le transmit acest lucru involuntar, iar o treime din pacienți o dezvoltă la maturitate. Haideți să analizăm câteva cazuri:

  1. Adulții care au devenit fricoși din copilărie sau adolescență automat vor fi mai ostili pe scaunul dentistului decât alți pacienți. Aceștia au nevoie să petreacă mai mult timp la Clinica DentalCare Sîrbu ca să se relaxeze
  1. Frica de dentist se poate datora fricii de ace sau de zgomotul frezei;
  2. Sunt pacienți cărora le este teamă că se poate întâmpla ceva fatal pe scaunul stomatologic.

Însă dacă aceștia au câteva experiențe benefice la stomatolog vor vedea că există remedii pentru combaterea anxietății sau fricii de stomatolog.

Examinarea pacientului anxios și prezentarea planului de tratament.

Pacienții citează des slaba comunicare cu medicii dentiști, iar aici e util ca medicul să dezvolte o relație de prietenie cu pacientul. Ascultându-i nevoile, se dezvoltă acest tip de relație, așa cum se întâmplă la DentalCare Sîrbu. Următorul pas în combaterea anxietății sau fricii de stomatolog este ca medicul să discute în detaliu cu pacientul schema de tratament și să primească consimțământul pentru aceasta.

Realizarea tratamentului stomatologic la pacientul anxios.

Tratamentul stomatologic se face în 3 pași:

  • Abordare psihologică, despre care vom vorbi mai jos;
  • Abordare tehnologica
  • Abordare farmacologica

Abordarea psihologică

Stomatologii dispun de o varietate largă de tehnici cu care îi pot ajuta pe pacienți în combaterea anxietății sau fricii de stomatolog, cum ar fi:

  • tehnica spune-arată-realizează: funcționează în general la copiii receptivi;
  • tehnica distracției: mizează pe faptul că oamenii au abilitatea de a-și devia atenția de la situații și evenimente. Aceasta constă în ascultarea de piese muzicale în cabinet sau vizualizare de filme scurte pe un ecran;
  • relaxarea: se obține prin respirații corecte timp de 2-4 minute.

Pentru consultații și programări contactați DentalCare Sîrbu – Clinica dentară clujeană.