Senzația de gură uscată resimțită uneori în timpul dimineții poate fi determinată de mai mulți factori cum ar fi: stresul cotidian, hidratare precară sau o anumită medicamentație.
Cu toate acestea, dacă senzația persistă mai multe zile s-ar putea să te confrunți cu sindromul de gură uscată, numit și xerostomie. Este foarte important să faci o consultație la medicul stomatolog pentru că acest sindrom are nevoie tratament, în niciun caz nu va trece de la sine. Lăsat netratat, xerostomia, poate determina afecțiuni ale dinților, gingiilor, afte sau inflamații bucale.
Cauza sindromului de gură uscată:
Sindromului de gură uscată este cauzat de incapacitatea glandelor salivare de a produce suficientă salivă pentru a menține cavitatea bucală umedă. Afecțiunea poate fi provocată de mai mulți factori, precum:
- medicamentele - Dental Care Sîrbu îți reamintește să nu administrezi nici un medicament fără prescripția sau recomandarea unui specialist. De multe ori, sindromul de gură uscată se datorează efectelor secundare ale unor medicamente administrate fără consultul medicului. Aceste medicamente sunt de regulă folosite pentru a trata depresia, hipertensiunea arterială, anxietatea, antihistaminicele, diureticele, codeina, decongestionante, relaxantele musculare sau analgezicele.
- fumatul și alcoolul cauzează de foarte multe ori sindromul de gură uscată, căci provoacă deshidratarea organismului. Este foarte important să renunți la aceste vicii sau să reduci cât de mult poți întrebuințarea acestora.
- lipsa hidratării poate duce la sindromul de gură uscată. Consumă minimum 2 litri de apă pe zi pentru a reduce riscul dezvoltării afecțiunilor dentare.
- Menopauza - multe femei se confruntă în perioada menopauzei și postmenopauzei cu sindromul gurii uscate, din cauza hormonilor și schimbărilor din corp ce au loc în această perioadă.
- radioterapia și chimioterapia utilizate în timpul tratamentului anticanceros pot determina scăderea fluxului salivar, salivă sângeroasă și de aici senzația de gură uscată.
- boli ca diabetul, limfomul Hodgkin, boala Parkinson, HIV/SIDA, sindromul Sjogren afectează glandele salivare și în consecință provoacă acest sindrom.
- Deviația de sept cauzează o îngreunarea respirației și determină inspirația și expirația prin intermediul gurii. Persoanele cu deviație de sept se trezesc cu senzația de gură uscată pentru că dorm cu gura deschisă, din cauza incapacității de a respira prin pasajele nazale.
Cum constat că am sindromul gurii uscate?
Dental Care Sîrbu îți las mai jos cele mai comune simptome ale acestei afecțiuni. În cazul în care te confrunți cu ele consultă un medic, căci s-ar putea să suferi de acest sindrom.
- senzaţie de uscat şi lipicios
- dificultate la înghiţire
- senzaţie de arsură pe limbă
- senzaţie de uscăciune în gât
- buze crăpate
- dificultate la vorbire mestecat
- dificultate în simțirea alimentelor
- respirației urât mirositoare
- ulceraţii la nivelul mucoasei bucale
Tratament
Înainte ca medicul să prescrie un medicament este nevoie să se identifice cauza sindromului gurii uscate. Astfel, dacă un anumit preparat medicamentos provoacă senzația de uscăciune, se va renunța la utilizarea acestuia. Pe de altă parte, dacă funcția glandelor salivare nu este îndeplinită medicul va prescrie un preparat pentru ca această disfuncționalitate să dispară.
Alte recomandări:
- bea suficientă apă
- asigură-te că aerul din încăperea în care dormi sau stai este suficient de umed. În caz contrar folosește un umidificator
- evită alimentele ce conțin multă sare, zahăr sau condimente
- evită băuturile carbogazoase și cele care conțin mult zahăr
- nu exagera cu cafeaua și ea produce senzația de gură uscată
- stopați sau reduceți tutunul și alcoolul.
- mestecatul gumei stimulează producerea de salivă, deci este recomandat.
Dental Care Sîrbu îți reamintește că o igienă dentară corespunzătoare este obligatorie în special când vrem să preîntâmpinăm sau tratăm unele afecțiuni. După fiecare periaj al dinților folosește ața dentară și apa de gură pentru ca să elimini placa bacteriană și resturile de alimente dintre dinți, de pe punți, implanturi dentare, obturații dentare.
Consultă și pagina noastră de Instagram și Facebook pentru a primi mai multe sfaturi despre cum să ai o dantură sănătoasă și un zâmbet frumos mereu.