Program:
Luni - Vineri
9am - 9pm
Sâmbătă:
9am - 3pm
Duminică:
închis
0740 765 262
0376 509 458
Am o urgență
Alături de cariile dentare, parodontoza sau boala parodontală reprezintă una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni infecțioase. Netratată, poate duce la pierderea dinților și la apariția multor altor probleme de sănătate.
Ce este parodontoza?
Parodontoza reprezintă inflamarea parodonțiului, țesutul care susține și fixează dinții în osul maxilarului. La nivelul gingiilor apar inflamații și infecții, în cazuri avansate chiar pungi de puroi, care distrug țesutul moale și afectează structura osoasă, astfel încât dinții încep să se miște și cad. Parodontoza este denumită și boala dinților frumoși întocmai ca urmare a faptului că simptomele sale inițiale nu sunt evidente. Este important de punctat că primul semnal de alarmă care atrage atenția asupra parodontozei este gingivita.
Cauzele parodontozei
Principala cauză a bolii parodontale este placa bacteriană. În condiții normale, în cavitatea orală se găsesc peste 700 de specii diferite de bacterii, majoritatea inofensive. Împreună cu substanțe precum reziduurile alimentare, aceste bacterii formează o peliculă subțire, lipicioasa, pe suprafața dinților nostri, numită placă bacteriană. Atunci când nu este îndepărtată prin periaj dentar corect, placa se întărește și se transformă în tartru, care, la rândul său, duce la apariția gingivitei, adică primul stadiu al parodontozei. Spre deosebire de placa bacteriana, tartrul poate fi îndepărtat doar de către medicul stomatolog, printr-o procedura numită detartraj.
Dacă nu se intervine, între gingii și dinți se vor forma niște „buzunărașe” mici numite pungi parodontale, care se umplu cu placă, tartru și bacterii. Pe măsură ce boala progresează, aceste pungi vor deveni din ce în ce mai adânci și apare o infecție ce apoi se va răspândi și la țesuturile din jur.
Parodontoza – tratament
Tratamentul parodontozei este, din păcate, dureros și costisitor, motiv pentru care prevenția rămâne cea mai importantă armă în lupta cu această boală parodontală.
Tratamentul se face doar în cabinetul medicului dentist și sub anestezie locală pentru că presupune, prin diferite tehnici, un chiuretaj sub-gingival pentru îndepărtarea chirurgicală a pungilor de puroi.
Prevenirea parodontozei
Pentru prevenirea parodontozei sunt necesari doi pași mari de urmat: igiena orală și vizita la medicul dentist.
Igiena orală. Periajul dentar realizat de două ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură, inclusiv a dușului bucal, sunt principalele metode de prevenție. În cazul persoanelor care se confruntă cu gingivită sau prezintă risc de parodontoză, folosirea produselor de igienă orală pe bază de clorhexidină este esențială. Această substanță are proprietăți bactericide și bacteriostatice și previne formarea plăcii dentare.
Detartrajul profesional. Vizita la medicul dentist este obligatorie pentru a preveni dezvoltarea parodontozei. Detartrajul profesional este indicat în prevenirea parodontozei o dată la 6, maxim 12 luni.
Te așteptăm la clinica noastră pentru un detartraj profesional!