La DentalCare Sîrbu vorbim mereu despre importanța dinților frumoși și sănătoși, dar puțini dintre urmăritorii noștri cunosc cu adevărat denumirea dinților în parte și funcția acestora. De aceea, ne propunem în acest articol să explorăm fiecare grup de dinți din cavitatea bucală.
Un adult cu o dantură sănătoasă trebuie să aibă 32 de dinți, și anume: 8 incisivi, 4 canini, 8 premolari și 12 molari. Există diverse avantaje în a cunoaște numele și funcțiile dinților. Odată ce ai o înțelegere generală, acest lucru te poate ajuta să identifici mai ușor zona sau dintele care provoacă durere. Să o luăm pe rând:
- Incisivii: sunt foarte importanți pentru fizionomie, vorbire dar și masticație. Pot fi observați cu ușurință atunci când zâmbești, sunt situați în partea din față a gurii, în număr de opt și sunt distribuiți în mod egal – patru în maxilarul superior și patru în mandibulă. Omul are incisivi atât în dentiția de lapte, fiind printre primii care apar la bebeluși, cât și în dentiția definitivă.
- Caninii. După incisivi se găsesc caninii în număr de patru: doi superiori și doi mai mici. Sunt dinți extrem de importanți din mai multe puncte de vedere, prin urmare, extracția caninului se efectuează numai atunci când nu sunt disponibile alte variante. Caninii au rolul de a sfâșia hrana, ei preiau o parte importantă din forțele de masticație. Caninii au o singură rădăcină, foarte lungă și bine implantată în maxilar. Mai mult decât atât, caninul superior este cel mai lung dinte în lungime totală.
- Premolarii sunt localizați între molarii din spatele gurii și dinții canini, 8 la număr. Ei prezintă caracteristici asemănătoare, atât cu cele ale molarilor, cât și ale caninilor, astfel încât au rol important în mestecarea alimentelor. Îi diferențiază totuși de canini, forma aplatizată, care permite mărunțirea și sfărâmarea alimentelor.
- Molarii sunt cei mai mari dinți ai noștri, fiind localizați cel mai în spate. Funcția lor este similară cu cea a premolarilor, de a măcina, a rupe și a zdrobi alimentele. Molarii au o suprafață mare de mușcare, care îi face perfecți pentru acest rol. În general, primii molari superiori au trei rădăcini, în timp ce molarii inferiori au două rădăcini.
Chiar dacă nu cunoști foarte bine denumirea dinților, este extrem de important să știi regulile de îngrijire a acestora.
- Periază zilnic dinții de 2 ori pe zi. Ai grijă și la tehnica de periaj, periază dinții pe toată suprafața cu mișcări blânde.
- Folosește zilnic aţa dentară pentru curăţarea plăcii bacteriene dintre dinţi.
- Nu uita de apa de gură
- Abordarea unei diete echilibrate
- Renunțarea la vicii precum fumatul, alcoolul.
Cel mai important sfat rămâne, însă, să faci cel puțin o consultație de rutină anuală la medicul stomatolog pentru a te asigura că ai o dantură perfect sănătoasă. Chiar dacă nu cunoști denumirea dinților, e de datoria ta să ai grijă de toți cei 32 de dinți, căci aceștia joacă un rol esențial atât din punct de vedere al masticației, cât și al esteticii.